Egy mediterrán ciklon érte el hazánkat, amely vasárnap estig meghatározza majd időjárásunkat. Napközben dél felől kiterjedt, tartós esőzés kezdődik, az esti órákig már többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Egyelőre még a ciklon előoldalán leszünk, ezért a nap nagy részében enyhe idő várható.

Szombat hajnalban a ciklon hátoldalára kerülve már egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért az addigi esőket többfelé havas eső, majd havazás váltja fel. Síkvidéken összefüggő hóréteg kialakulása nem valószínű, de a 300 m-nél magasabb helyek vasárnapra kifehéredhetnek.

Lehűlés kezdődik, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már csak 0,+2 fok között alakul. Vasárnapra már jelentősen csökken a csapadékhajlam, de kisebb havazás, hószállingózás még továbbra is előfordulhat.

A péntektől hétfő reggelig tartó időszakban, összességében jelentős mennyiségű csapadék várható, amelynek nagy része pénteken esőben hullik majd le.

Péntektől vasárnapig az északi szelet erős, helyenként viharos széllökések kísérhetik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, egyre többfelé esővel, záporral. Az esti órákig már többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Az esti órákra 2-4 fokig hűl a levegő.

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, többfelé havas esővel, havazással, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra nem emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, szórványos kisebb havazással, hózáporral. Az északi szél továbbra is erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+1 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben télies idő várható. Az éjszakák fagyosak lesznek, míg a nappali órákban kevéssel 0 fok fölött alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek. Időnként kisebb havazások, hózáporok előfordulhatnak, de jelentős mennyiségű csapadék már nem várható. A jövőhét végére erős ciklon érkezhet fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havaz, lehűl, eső, szél, vihar, , időjárás