Déli áramlással továbbra is enyhe, nedves léghullámok érkeznek fölénk, ezért az időszak elején még folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő. Többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Péntek délig még csak elszórtan kell számítani kisebb esőkre, szitálásokra, majd délutántól egy mediterrán ciklon csapadékzónája húzódik fölénk, egyre többfelé kezdődik tartós csapadékhullás. Szombaton a ciklon hátoldalán már egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért az addigi eső egyre többfelé válthat át havas esőbe, hóba, miközben megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északi szél. Eleinte még enyhe idő várható, majd szombaton már jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 0,+2 fok között alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire borult, párás, néhol ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Elszórtan alakulhat ki szitálás, kisebb eső. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, eleinte szórványosan, majd a déli óráktól egyre többfelé valószínű eső, zápor. Az esti órákig néhol már jelentős mennyiségű eső is hullhat. Az északira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Eleinte eső várható, majd napközben már egyre inkább havas eső, hó. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, amely napközben várhatóan már nem emelkedik tovább.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől téliesre fordul időjárásunk, eleinte még többfelé kell számítani havazásra, havas esőre, majd a jövőhét elején megszűnik a csapadék. Az éjszakák fagyosak lesznek, a nappali órákban pedig általában 0 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vége, január, időjárás