Dél, délkelet felől több hullámban enyhe, nedves levegő érkezik fölénk, ezért a következő három napban is folytatódig a borongós, gyakran csapadékos, de az átlagosnál melegebb idő. Péntek estig többfelé és több alkalommal kell számítani többnyire kisebb mennyiségű esőre, záporra, a csapadékmentes időszakokban pedig többfelé képződhetnek tartós ködfoltok.

Az éjszakák továbbra is fagymentesek lesznek, míg a nappali órákban általában 5-8 fok között alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek, péntek délutántól azonban kisebb lehűlés veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire borult, párás, néhol ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. A délelőtti órákban csak elszórtan, majd délutántól ismét többfelé kell számítani esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: borult, párás idő várható, többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire borult, párás idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor eső. Az északira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Túlnyomóan borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal.

Vasárnaptól a ciklon hátoldalán már hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért az esőt helyenként havas eső, hó is felválthatja, de a viszonylag magas hőmérsékletek miatt a hó síkvidéken valószínűleg nem fog megmaradni.

Jelentősebben visszaesik a hőmérséklet, de még így is kissé melegebb lesz az átlagosnál. A jövő hét elején felszakadozhat a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hullám, enyhe, eső, zápor, csapadék, időjárás