A Kárpát-medencétől délre egy mediterrán ciklon alakult ki, amely fokozatosan hazánk időjárására is hatással lesz. A ciklon áramlási rendszerében több hullámban érkezik fölénk az enyhe, nedves levegő, ezért az előttünk álló héten meglehetősen változékony, de továbbra is enyhe időre számíthatunk.

Többfelé és több alkalommal kell számítani esőkre, záporokra, helyenként összességében akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A csapadékmentes időszakokban párássá válik a levegő, többfelé képződhet köd. Az éjszakák fagymentesek lesznek, a délutáni órák hőmérséklete pedig többnyire 5-8 fok között alakul majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős, borult, helyenként ködös  idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Főleg a reggeli órákban kell számítani esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Kedd: többnyire borult, párás, néhol ködös idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Elszórtan előfordulhat szitálás, kisebb eső. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: többnyire borult, párás, néhol ködös időre számíthatunk, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 6-8 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felétől nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, ezért egyre többfelé várható jelentős esőzés. A hétvégén a magasban hidegebb levegő érkezik, az esőt helyenként havas eső is felválthatja. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak, majd szombattól fokozatos lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borús, köd, eső, időjárás