Egy közeledő hidegfront előterében ma még enyhe, a délutáni, esti óráktól már egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk. Kezdetben még lehetnek napos időszakok, majd a délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet és a késő esti órákban már eső, zápor is lehet. Szokatlanul enyhe idő várható, a délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap az említett hidegfront csapadékzónája alakítja időjárásunkat. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, néhol átmenetileg a felhőzet is felszakadozhat. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is enyhébb idő lesz az ilyenkor szokásosnál.
Hétfőn újabb csapadékzóna ér el minket, egyre többfelé várható kisebb eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni óráktól megnövekszik a felhőzet és a késő esti órákban már eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 11-14 fok között alakul. Késő estére 7-9 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte többfelé, később szórványosan kell számítani esőre, záporra. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Többfelé lehet kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét nagy részében több hullámban érkeznek fölénk a nedves léghullámok, így többnyire felhős idő várható, időnként esőkkel, záporokkal. Az éjszakák fagymentesek lesznek, míg a nappali órákban általában 5-7 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Komoly lehűlés, igazi téli idő nem látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szaliny, tél, időjárás