A Kárpát-medence felett tartós nyugati áramlás alakult ki, amellyel többnyire igen enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk.

A frontok és a hozzájuk tartozó gyenge csapadékzónák 24 óránként haladnak át felettünk, ezért meglehetősen mozgalmas, változékony az idő.
A ma esti órákban egy gyenge hidegfront érkezik fölénk, majd csütörtökön már ismét délnyugatira fordul az áramlás, amellyel a magasban újabb melegedés kezdődik.

Pénteken egy ciklon előoldalán még melegebb levegő érkezik fölénk, a délutáni órákban nem lesz ritka a 14-15 fokos maximum hőmérséklet sem.
Péntek estig nem várható jelentős csapadék, csupán a szerda esti, éjszakai órákban lehet számítani kisebb esőkre, záporokra.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Elsősorban az esti óráktól fordulhat elő kisebb eső, zápor. Az eleinte délnyugati, később északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. Késő estére 5-7 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombattól egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, egyre többfelé várható eső, zápor. Vasárnaptól kissé hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért néhol havas eső is előfordulhat. Lehűlés kezdődik, de igazi téli idő egyelőre nem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, front, időjárás