A Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerében nyugat, délnyugat felől több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, többnyire igen enyhe léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A frontok 24 óránként haladnak át felettünk, ezért a következő napokban folytatódik a változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő.

A keddi erőteljes melegfront után, szerdán már egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, megerősödik a nyugati szél, az erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok, a hőmérsékletekben azonban nem várható lényeges változás.

Csütörtökön már ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, melegfronti hatás kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul, de néhol ennél is melegebb lehet. Késő estére 5-8 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Főleg az esti óráktól fordulhatnak elő elszórt záporok. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntekig marad a mostanihoz hasonló időjárás, majd szombattól egy ciklon hatására egyre csapadékosabbra fordul az idő. Vasárnap a ciklon hátoldalán már hidegebb levegő érkezik fölénk, az esők mellett megjelenhet a havas eső, hó is és egyúttal jelentős lehűlés kezdődik, de komoly, téli idő ezután sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, szalinay, tavasz, időjárás