Nyugati áramlással továbbra is váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban is folytatódik a változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő.

Kedden délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel ismét meleg levegő érkezik fölénk. Többnyire napos idő várható, a délutáni órákban általában 10-12 fok közötti hőmérsékletekkel, néhol azonban ennél is melegebb lehet.

Szerdán már egy gyenge hidegfront ér el bennünket, megerősödik az északnyugati szél és az időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórt záporok is kialakulhatnak, a hőmérsékletekben azonban nem lesz lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Néhol előfordulhat futó zápor, hózápor. A nyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen megnövekvő felhőzet mellett, több-kevesebb napsütés is valószínű. Elszórtan előfordulhat kisebb zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a szokatlanul enyhe, változékony idő. Péntekig nem valószínű jelentős csapadék, majd szombaton egy ciklon hatására többfelé lehet jelentős mennyiségű eső.

6. Ábra: a modell ábra a keddre várható erős melegedést jelzi. A Dunántúl fölé a magasban és a talaj közelében is igen enyhe levegő érkezik.
6. Ábra: a modell ábra a keddre várható erős melegedést jelzi. A Dunántúl fölé a magasban és a talaj közelében is igen enyhe levegő érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tél, időjárás