Egy ciklon áramlási rendszerében nyugat felől egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban kora tavaszias hőmérsékletű, ám meglehetősen mozgalmas, változékony idő veszi kezdetét.

Pénteken két csapadékzóna is áthalad felettünk, ezekből eleinte még előfordulhat ónos eső, majd a későbbiekben már egyértelműen eső, zápor valószínű. A két zóna között, a nappali órákban átmenetileg felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. Napközben már erős melegedés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete elérheti a 6-7 fokot is.

Éjjel újabb esőzóna érkezik, amely szombat délig meghatározza majd időjárásunkat. Eleinte többfelé várható, eső, zápor, majd a déli óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. Tavaszias idő várható, a gyengén felhős, napos tájakon 10 fok fölé melegedhet a levegő. Estétől újabb frontzóna közelíti meg hazánkat, amely majd a vasárnap időjárását fogja döntő módon meghatározni.

Ezen az ábrán jól látszik, hogy szombaton az enyhe óceáni léghullámok egyre nagyobb teret hódítanak Európában. A hideg levegő egyre távolabbra szorul vissza.

A hétvége időjárása a szokásosnál kissé bizonytalanabb!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Főként az esti óráktól valószínű kisebb hószállingózás, gyenge ónos eső. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Szórványos csapadék főként a reggeli, illetve az esti órákban valószínű. Eleinte ónos eső is lehet, majd a későbbiekben már egyértelműen eső, zápor várható. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő.

Szombat: eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. A nyugati, délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákban 10-12 fok valószínű. A késő esti óráktól újabb csapadékzóna érkezik.

Távolabbi kilátások: vasárnap újabb frontzóna érkezik fölénk, többfelé várható jelentős eső,néhol havazás. A front mögött néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is jóval enyhébb idő lesz az átlagosnál. A jövőhét közepéig folytatódik az enyhe, változékony idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, ónos, eső, tél, csapadék, időjárás