Észak felől hideg, száraz léghullámok érkeztek a Kárpát-medence fölé, a következő napokban többnyire csendes, száraz, téli időre számíthatunk. Erősödik az éjszakai lehűlés, szerdától általában -5 fok alá hűl a levegő, míg a nappali órákban is gyengén fagyos idő várható.

Kedden még sok lesz a napsütés, majd szerdán már felhők érkeznek fölénk, azonban ezekből nem várható csapadék.

Csütörtökön délnyugatira fordul az áramlás felettünk, enyhébb levegő érkezik fölénk, de az alsóbb légrétegekben ebből még nem sokat fogunk érzékelni. Erősödik a ködhajlam, az éjjel képződött köd helyenként tartósan megmaradhat, ezeken a tájakon ködszitálás, ónos szitálás is előfordulhat, a délutáni órák hőmérséklete pedig 0 fok alatt marad.

Lesznek helyek azonban, ahol elvékonyodik a felhőzet, rövid időre a nap is kisüt, ezeken a helyeken már néhány fokkal fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul. A késő esti órákra -2-5 fokig hűl a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, napos időszakok is lehetnek. Csapadék nem lesz. A reggeli órák hőmérséklete -5,-7 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákban 0,-2 fok várható.

Csütörtök: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban napos időszakok is lehetnek. A ködös tájakon szitálás, ónos szitálás is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-7 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákban 0,-2 fok között alakul a hőmérséklet, azonban a napos tájakon +2 fok várható.

Távolabbi kilátások: péntektől jelentős enyhülés kezdődik, a hétvégén helyenként már kevéssel 10 fok fölé is melegedhet a levegő. Rendkívül változékony idő veszi kezdetét, az átvonuló frontokból, csapadékzónákból többfelé kell számítani esőkre, záporokra, a szél pedig időnként viharossá fokozódik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, tél, meleg, időjárás