Vasárnap hajnalra elhagyja megyénket az éjjel érkezett csapadékzóna, napközben már felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel.
Az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan kell számítani záporokra, a délutáni, esti óráktól egyre inkább hózáporokra. Néhol hózivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél erős, a Balaton térségében viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete még viszonylag magasra, általában 3-5 fokig emelkedik majd.

Hétfőn hideg, nedves levegő lesz felettünk, amely kedvező feltételeket biztosít a hózáporok, havas eső záporok kialakulásának. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani hózáporokra, esetleg kisebb havazásra, de havas, illetve fagyott eső zápor is előfordulhat.

Keddtől továbbra is hideg, de már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, egyre több napsütés várható, ezzel együtt azonban erősödik az éjszakai lehűlés és napközben is már csak fagypont körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből főleg a délutáni óráktól kell számítani szórványos hózáporokra. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok kötött alakul. Késő estére 0,+3 fokig hűl a levegő.

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan kell számítani hózáporokra, havas eső záporokra, főleg a megye nyugati tájain kisebb havazásra, fagyott esőre. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol fordulhat elő futó hózápor. Az északnyugati szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákban 0 fok valószínű.

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felében a magasban már enyhülés kezdődik, hatására azonban erősödik majd a ködhajlam. Számottevő csapadék a hét nagy részében nem várható. A hétvégéhez közeledve már 2 méteres magasságban is jelentős enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, front, hózápor, vihar, időjárás