Az év első hónapja átlagos, illetve összességében kissé enyhébb lehet a megszokottnál, azonban ez nem zárja ki az átmeneti kemény téli periódusok előfordulását.

Megérkezett a CFS modell hosszútávú anomália előrejelzése januárra. A modell +1 fokos anomáliát jelez a Kárpát-medence környékére, ami összességében átlagos, illetve ennél kissé enyhébb időt jelent.
A hónap első felének időjárása meglehetősen változékonynak, mozgalmasnak ígérkezik. Az északnyugati irányítás hatására egymást váltogatják majd az átmeneti téli időt okozó hidegfrontok, illetve a délnyugati áramlással érkező jelentős enyhülések.

A hónap első napjaiban érkező enyhülés csak néhány naposnak bizonyul, ugyanis a Brit-szigetek környékén egy újabb blokkoló anticiklon alakul ki, amely elzárja a Kárpát-medence felé haladó enyhébb léghullámok útját. A jövőhét elején újabb nagy adag hideg levegő szakad le Közép-Európa irányába, azonban a hideg levegő zöme ezúttal a Kárpát-medencétől keletre érezteti majd hatását, nálunk 5-6 fokos lehűlést hozhat a hétvégi hőmérsékleti értékekhez képest. Visszatérnek a viszonylag kemény éjszakai fagyok és a nappali órákban is többnyire 0 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

Ez az időjárási helyzet azonban nem lesz tartós, hiszen már január 8. után visszarendeződés látszik, a blokkoló anticiklon leépül és az északnyugati ciklonok előoldali áramlásában újabb adag enyhe levegő közelít meg bennünket. Jelentős enyhülés kezdődik, január közepéhez közeledve, akár a 10-12 fokos hőmérsékletek is megjelenhetnek majd.

A hónap második felének időjárása egyelőre nagyon bizonytalan, de van esély egy esetleges újabb, kemény téli periódus beköszöntére.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű. Az anomália előrejelzéssel csak bizonyos tendenciákra lehet következtetni. Az előrejelzésben bekövetkező változások esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra. A modell nagyjából átlagos, illetve összességében kissé enyhébb januárt vár a Kárpát-medencében.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése januárra. A modell átlagos mennyiségű csapadékot vár a hónapban.

3. Ábra: január 5. Kialakul a blokkoló anticiklon, (A) amelynek hatására megszűnik az enyhe levegő utánpótlása. Ez az időjárási helyzet nálunk újabb lehűléssel jár.

4. Ábra: január 5. Északi áramlással újabb, nagy adag hideg levegő éri el a Kárpát-medencét. A hideg levegő zöme várhatóan hazánk keleti részét érinti jobban, de nyugaton is visszaesik a hőmérséklet.

5. Ábra: január 12. Délnyugati áramlással ismét jelentős melegedés kezdődik.

6. Ábra: január 12. Hőmérsékleti előrejelzés 2 méteres magasságra. A Dunántúl nagy részén 10-12 fokos maximum hőmérsékletek valószínűek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, , havazás, tél, időjárás