Délnyugat felől enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe, ennek hatására a következő napokban meglehetősen változékony időre kell számítani. Az éjszaki lehűlés jelentősen mérséklődik, többnyire csak gyenge fagyok várhatók, míg a nappali órákban általában 2-3 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A hétvégén több front, illetve csapadékzóna is áthalad felettünk, ezért mozgalmas idő várható. Az időnként borultságig növekvő felhőzetből többfelé kell számítani kisebb esőre, havas esőre, hózáporokra, sőt, eleinte ónos esőre is.

Vasárnap egy átvonuló újabb csapadékzóna mögött északnyugatira fordul az áramlás felettünk, amellyel több hullámban hidegebb levegő érkezik fölénk, a jövőhét elejétől újabb lehűlés veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, eleinte kevés napsütés is lehet, majd a délutáni óráktól borultságig növekszik a felhőzet. Az esti óráktól kisebb eső, havas eső, néhol ónos eső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő este 0,+2 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombat: a változóan felhős ég mellett, eleinte még több-kevesebb napsütés is lehet. A délutáni óráktól várhatóan erősen megnövekszik a felhőzet és este már előfordulhat kisebb eső, havas eső. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte még erősen felhős idő várható, szórványos havas esővel, esővel, majd napközben felszakadozik a felhőzet és a felhőátvonulásokból többfelé lehet futó hózápor. Néhol heves hózápor is lehet. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő, de néhol 5 fok is lehet.

Távolabbi kilátások: az átmenti enyhülés után, a jövőhét elejétől lehűlés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, enyhe, ónos, változékony, , tél, eső, időjárás