Délnyugati áramlással enyhébb léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe, ennek hatására a következő napokban enyhít a tél szorításából.

Ma még folytatódik a nappali órákban is fagyos idő, majd pénteken már fagypont köré emelkedik a délutáni órák hőmérséklete és az éjszakai lehűlés is jelentősen mérséklődik.

Péntek délutántól már nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért a hétvégén változékonyabbra fordul időjárásunk. Az átvonuló csapadékzónákból, frontokból többfelé kell számítani többnyire kisebb, vegyes halmazállapotú csapadékra. Átmeneti kisebb hóesés, gyenge ónos eső, havas eső, illetve futó hózáporok bármelyik nap előfordulhatnak majd. Az éjszakák gyengén fagyosak lesznek, míg a nappali órákban általában 1-3 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett rövid napos időszakok is lehetnek. Néhol előfordulhat hószállingózás. A délnyugatira forduló szél megélénkül A délutáni órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. Késő estére -5,-7 fokig hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Az esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és kisebb havas eső, ónos eső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-8 fok között alakul, de néhol ennél már jóval enyhébb is lehet. A délutáni órákban 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombat: eleinte többfelé lehet kisebb eső, havas eső, néhol ónos eső, esetleg hóesés, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet és a nap is kisüthet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik.
A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órákban 1-3 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: az átmeneti kisebb enyhülés után, a jövőhét közepére újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, péntek, szalinay, időjárás