Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a várható extrém hideg miatt!

A hideg levegő utánpótlása megszűnt, nyugalomba jutott felettünk.
A derült, szélcsendes éjszakákon igen mélyre süllyed a hőmérő higanyszála. Csütörtök hajnalban a megye déli területein, ahol vastagabb a hótakaró, akár -20 fok alá is hűlhet a levegő, de térségünkben is előfordulhat -15,-17 fokos fagy.

Szerdán és csütörtökön többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a felhőzet, amelyből csapadék nem valószínű.

Péntektől újabb változás kezdődik időjárásunkban, délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel enyhülés veszi kezdetét.
Péntek hajnalra jelentősen szelídül a nagy hideg és a nappali órák hőmérséklete már megközelítheti, sőt kevéssel meg is haladhatja majd a 0 fokot.

Az enyhüléssel, nedvesebb levegő is érkezik fölénk. Péntek estétől már előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, amelynek egy része hó, illetve ónos eső is lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet megy gyengén a felhőzet. Az északi szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. Késő estére -8,-13 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól megnövekedhet a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -10,-15 fok között alakul, de helyenként -18,-22 fok is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett rövid napos időszakok is előfordulhatnak. A délutáni óráktól már egyre többfelé megnövekszik a felhőzet és a késő esti óráktól kisebb havazás, havas eső, illetve ónos eső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete -6,-8 fok között alakul, de néhol már ennél enyhébb is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől enyhébbre, változékonyabbra fordul időjárásunk. Kisebb csapadékzónák érik el megyénket amelyből vegyes halmazállapotú csapadék várható. A gyengén fagyos tájakon ónos eső is lehet, máshol inkább az eső, havas eső lesz a jellemző. Éjszakánként már csak gyenge fagy várható, míg a nappali órákban 2-4 fokig melegedhet majd a levegő.

KEDVES OLVASÓINKNAK BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, hideg, tél, időjárás