Északi, északkeleti áramlással továbbra is igen hideg levegő érkezik fölénk, ezért keddtől további lehűlés várható. A hideg levegő szerdától nyugalomba jut felettünk, mérséklődik a szél, kiderül az ég, éppen ezért az erős kisugárzás miatt igen mélyre süllyed majd a hőmérő higanyszála. Már szerdán reggel, de különösen újév hajnalán, nagy területen várható -10,-17 fokos fagy, de a vastag hóval borított tájakon, főleg Somogy megye déli területein, akár -20 fok alá is hűlhet a levegő.

A nagy hideg mellett, egyéb időjárási tényező, csapadék, illetve szél várhatóan nem fogja akadályozni a szilveszteri tűzijáték megrendezését!

Készüljünk fel a rendkívüli hideg időszakra!

null

Az ábrán szépen látszik, hogy Európa leghidegebb területe a Kárpát-medence.

null

Újév hajnalára várható minimum hőmérsékletek. A modell a Dunántúl déli területei fölé várja a legalacsonyabb hőmérsékleteket, ami összefügg a hótakaró vastagságával. A legnagyobb hó a Somogy, illetve Baranya déli részén van, éppen ezért itt is lesz a leghidegebb, akár -20 fok alá is hűlhet a levegő, de ettől északra, Kaposvár térségében sem lesz ritka a -12,-16 fok körüli hideg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szilveszter, időjárás, kaposvár