A megye déli részén, a vastag hóval borított tájakon erős hófúvás várható!

A távolodó ciklon hátoldalán igen hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ezért a következő napokban további lehűlés várható.

Tartós, jelentős havazás már nem várható, azonban a felhőátvonulásokból bárhol előfordulhatnak majd hózáporok, amelyek egyike-másika akár heves is lehet.

Hétfőn és kedden még erős lesz a légmozgás, ezért a hóval borított tájakon további hófúvások várhatók.

A hajnali órák kifejezetten hidegek lesznek, szerda hajnalban a hóval borított, derült, szélcsendes helyeken akár -15 fok alá is hűlhet a levegő, de a nappali órákban is kemény fagy várható.

Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett napos időszakok is előfordulhatnak. A délutáni órákban szórványosan várhatók hózáporok, néhol heves kísérőjelenséggel. Az északi szél erős, időnként viharos lesz, ezért további hófúvások várhatók. A délutáni órák hőmérséklete -1-3 fok körül alakul. Késő estére -5-7 fokig hűl a levegő.

Kedd: felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat hózápor, hózivatar. Az északi szél erős lesz, ezért hófúvások is kialakulhatnak. A reggeli órák hőmérséklete -7,-10 fok között alakul. A délutáni órákra -3,-5 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol alakulhat ki futó hózápor. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -10,-15 fok között alakul. A délutáni órákra -4,-6 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig folytatódik a kemény téli idő, majd ezt követően délnyugatira fordul felettünk az áramlás, enyhülés kezdődik. A hétvége felé többfelé lehet vegyes halmazállapotú csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: torlasz, hófúvás, havazás, tél, , időjárás