Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a várható jelentős havazás és hófúvások miatt!

Egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon csapadékzónája a nap nagy részében felettünk lesz, így tartós havazásra kell készülnünk. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű hó. A csapadék területi eloszlása még mindig bizonytalan, de a legtöbb hó megye déli területein valószínű.

Az északi szél erős, időnként viharos lesz, ezért egyre többfelé kell számítani erős hófúvások kialakulására, melyek jelentősen megnehezítik majd a közlekedés feltételeit.

Hétfőre gyengül, eltávolodik térségünkből a ciklon, átmenetileg felszakadozik a felhőzet, majd a délutáni óráktól egy hózápor zóna éri el hazánkat. Szórványosan kell számítani hózáporokra, néhol akár heves kísérőjelenségekkel.

Az északi szél továbbra is erős, időnként viharos lesz, ezért további hófúvásokra kell számítani. Egyre hidegebb lesz, egész napos fagy várható és kedd hajnalra már többfelé -10 fokig süllyed a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: borult idő várható, többfelé havazással, helyenként jelentős mennyiségű hó is eshet. Az északi szél erős, időnként viharos lesz, ami sokfelé okoz hófúvást. A délutáni órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. Késő estére -2,-5 fokig hűl a levegő.

Hétfő: megszűnik a havazás, felszakadozik a felhőzet, de a délutáni óráktól többfelé fordulhatnak elő hózáporok. Néhol, heves hózápor is kialakulhat. Az északi szél erős, időnként viharos lesz, ezért további hófúvások várhatók. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -1,-3 fokig melegszik a levegő.

Kedd: felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan fordulnak elő hózáporok. Az északi szél erős lesz, ezért hófúvás is kialakulhat. A reggeli órák hőmérséklete -7,-10 fok között alakul. A délutáni órákra -3,-5 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten egyre hidegebb idő várható, de jelentős havazás már nem valószínű. Egész nap kemény fagy várható, az éjszakák pedig zordak lesznek, a derült, hóval borított tájakon akár -20 fok is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: torlasz, hófúvás, havazás, , tél, időjárás