Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. A ciklon hátoldalán igen hideg, előoldalán pedig enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta felettünk fog egymással keveredni, amely kedvező feltételeket biztosít a havazás kialakulásának.

Szombaton még csendes, de hideg idő várható, majd az esti óráktól már megközelíti délnyugati területeinket a ciklon csapadékzónája, így egyre többfelé kezdődik havazás.

Vasárnap túlnyomóan borult idő várható, többfelé havazással. Hétfő reggelig helyenként 10-20 cm friss hó is hullhat megyénkben, de a csapadék mennyisége és területi eloszlása még mindig bizonytalan. Megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi szél, amely egyre többfelé okoz hófúvást.

Vasárnap délutánra, illetve hétfő reggelre nehézzé válhatnak a közlekedés feltételei.

Hétfőn fokozatosan gyengül, távolodik térségünkből a ciklon, megszűnik a havazás, de futó hózáporok még előfordulhatnak. Egyre hidegebb lesz, már napközben is csupán -2,-3 fokig melegedhet majd a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és este már előfordulhat kisebb havazás. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, többfelé havazással, helyenként jelentős mennyiségű hó várható. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik, amely egyre többfelé okoz hófúvást! A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákban 0,-1 fok várható.

Hétfő: eleinte még előfordulhat gyenge hóesés, majd napközben felszakadozik a felhőzet. Elszórt hózáporok előfordulhatnak. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -1,-3 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: az elvonuló ciklon mögött igen hideg levegő érkezik fölénk. A jövőhét közepén a derült, hófedte tájakon akár -15,-20 fok is előfordulhat majd a hajnali órákban és a nappalok is keményen fagyosak lesznek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hófúvás, hideg, havazás, , tél, időjárás