Megérkezett fölénk a hideg levegő első hulláma, ma már jóval hűvösebb idő lesz mint az előző napokban volt. Északi áramlással több hullámban egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban további erős lehűlés várható.

A komoly változás szombat estétől, vasárnaptól kezdődik, amikor egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk.

Szombaton a nap nagy részében még eseménytelen, csendes, de hideg idő várható, majd az esti óráktól délnyugat felől havazás kezdődik, amely az éjjel egyre nagyobb területekre terjed át.

Vasárnap túlnyomóan borult idő várható, többfelé havazással. A friss számítások szerint, a szombat estétől hétfő reggelig tartó időszakban, összességében akár 20 cm hó is eshet megyénkben. Az északi szél egyre erősebb lesz, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak, emiatt egyre többfelé alakulhatnak ki hófúvások. A hőmérsékletek végig fagypont alatt maradnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még előfordulhat kisebb csapadék. majd napközben felszakadozik a felhőzet, legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb hózápor. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok körül, alakul, de a tartósan napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 0,-1 fokig hűl a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, de néhol előfordulhatnak rövid napos időszakok is. Az esti óráktól délnyugat felől beborul az ég és havazás kezdődik. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákban 0 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, többfelé havazással, hófúvással. Helyenként jelentős mennyiségű hó várható. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok körül alakul. A délutáni órákban 0,-1 fok várható.

Távolabbi kilátások: hétfőre megszűnik a havazás, de futó hózáporok előfordulhatnak majd. További lehűlés várható, a derült, vastag hóval borított tájakon, főleg a hét közepén, akár -15,-20 fok is előfordulhat a hajnali órákban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hófúvás, hideg, havazás, , tél, időjárás