Jelentős változás előtt áll időjárásunk. Egy mediterrán ciklon hátoldalán, sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

Csütörtökön még folytatódik az enyhe idő, 8-10 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel, majd péntekre virradóra markáns hidegfront éri el megyénket. Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani esőre, havas esőre, majd a későbbiekben már inkább futó hózáporokra. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi szél.
Szombatra már felszakadozik a felhőzet, de a szél erős marad és a délutáni órákban már csak 0 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható, elszórtan előfordulhatnak kisebb záporok. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. Késő estére 4-6 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: eleinte még erősen felhős idő várható, szórványos vegyes halmazállapotú csapadékkal, majd napközben felhőátvonulások várhatók futó hózáporokkal. A északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az északi szél többfelé megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákban 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól egy mediterrán ciklon hatására egyre többfelé kezdődik havazás, eleinte havas eső. Keddig összességében jelentős mennyiségű hó is eshet. A hőmérsékletek végig fagypont körül, illetve az alatt maradnak. A jövőhét elejétől további erős lehűlés valószínű, a hóval borított tájakon -15 fok alá is hűlhet a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: winter is coming, közeledik, december, szalinay, tél, időjárás