Egy ciklon előoldali áramlásában több hullámban igen enyhe, száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Csütörtök estig folytatódik a többnyire változóan felhős, napos, száraz idő, legfeljebb néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor. A nappali órák hőmérséklete jó 10 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásosat és az éjszakák is fagymentesek lesznek.

Pénteken egy markáns hidegfront éri el hazánkat, amely mögött erős lehűlés kezdődik. Napközben viharossá fokozódik az északnyugati szél és a felhőátvonulásokból szórványosan fordulhatnak elő hózáporok. A front mögött 10 fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, hőmérsékleti szempontból téliesre fordul időjárásunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, de néhol akár 15 fok is lehet. A délnyugati szél megélénkül. A késő esti órákra 6-8 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől már télies hőmérsékletekre kell számítani, az éjszakák fagyosak lesznek, míg napközben is csak 0,+2 fokig melegedhet a levegő. Többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak néhol alakulhatnak ki futó hózáporok. Vasárnaptól egy közelgő ciklon hatására megnövekszik a felhőzet és hétfőtől vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, de ezzel együtt kisebb enyhülés is kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, szalinay, december, időjárás