Egy gyenge csapadékzóna közelítette meg hazánkat, ennek hatására a következő 24 órában változékonyabbra fordul időjárásunk, a kedd délutáni, esti óráktól egyre többfelé kell számítani többnyire kisebb esőre, záporra.

Szerdán a távozó csapadékzóna mögött szárazabb, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd a délutáni órákban megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is melegebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

Csütörtök hajnalban a derült helyeken gyenge fagy is előfordulhat, majd napközben egy újabb gyenge front felhőzete érkezik fölénk, ezzel egy időben a magasban ismét melegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire felhős idő várható, de helyenként rövid időre felszakadozhat a felhőzet. Eleinte csak néhol, majd a délutáni óráktól egyre többfelé várható kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A késő esti órákra 5-8 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte még borult idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral, majd a délutáni órákban megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Elszórtan kialakulhat kisebb zápor. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, a derült helyeken lesz a hidegebb. A hajnali órákban helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, enyhe idő. Péntektől újabb felmelegedés várható, majd vasárnaptól ismét visszaesik a hőmérséklet.

A fehér karácsony esélye, a jelenlegi modellszámítások alapján: 5 %

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, szalinay, időjárás