Egy ciklon előoldali áramlásában igen enyhe, eleinte még száraz léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Vasárnap még számíthatunk hosszabb napos időszakokra is, majd hétfőtől kezdve nedvesebb levegő érkezik fölénk, több lesz a felhő felettünk és kedden már többfelé várható eső, zápor.

A hőmérsékletek jóval az átlagos felett alakulnak majd. Az éjszakák végig fagymentesek lesznek, míg a nappali órákban általában 10 fok körül alakulnak a maximum hőmérsékletek, de vasárnap, a kora délutáni órákban helyenként 13-14 fok is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb a megye északi részén fordulhat elő jelentéktelen zápor. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A késő esti órákra 7-9 fokig hűl a levegő.

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Elszórtan kialakulhat jelentéktelen zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, eleinte szórványosan, majd később egyre többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szerdára egy hidegfront érkezik fölénk, megszűnik a csapadék és átmenetileg kissé visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében ismét délire fordul felettünk az áramlás, újabb felmelegedés kezdődik.

A fehér karácsony esélye a jelenlegi modellszámítások alapján: 10 %

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsütés, változékony, felhő, időjárás