Néhány fokkal hidegebb, szárazabb levegő érkezett a Kárpát-medence fölé, ennek hatására szerdán már nem várható csapadék, a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. A reggeli gyenge fagyokat leszámítva folytatódik az átlagosnál kissé enyhébb idő.

Csütörtök reggelre északnyugat felől egy gyenge front éri el hazánkat, amely megyénkre várhatóan nem lesz majd jelentős hatással, napközben legfeljebb néhol alakulhat ki gyenge eső, esetleg havas eső, de emellett kevés napsütés továbbra is előfordulhat majd.

Péntektől újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 7-8 fok körüli maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható, helyenként azonban erőseb felhős időszakok is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+2 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Elszórtan előfordulhat gyenge csapadék. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a felhőzet. Csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombatra a megerősödő déli széllel igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, helyenként 10 fok fölé is emelkedhet a délutáni órák hőmérséklete. Eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd vasárnaptól, illetve a jövőhét elejétől már felhősebb, ködösebb idő várható, de csak néhány fokot esik vissza a hőmérséklet.


A fehér karácsony esélye, a jelenlegi modellszámítások alapján: 10 %

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, nap, köd, felhő, ősz, fagy, eső, időjárás