Hétfőig még egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt borongós, esős idő várható, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Keddtől a ciklon hátoldalán már szárazabb és kissé hidegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és napközben már több- kevesebb napsütés is előfordulhat majd. Erősödik az éjszakai lehűlés, kedd hajnalban a derült helyeken már gyenge fagy is lehet, napközben azonban még mindig az átlagos felett alakulnak majd a hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére 4-5 fokig hűl a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, borult idő várható, kisebb esővel, záporral, majd a délutáni órákban várhatóan csökken  a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet. Napközben a változóan felhős ég mellett már több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepén már egyre többfelé süthet ki a nap, csapadék sehol sem valószínű. Erősödik az éjszakai lehűlés, egyre többfelé fordul elő hajnali fagy, napközben azonban az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét második felétől, a magasban már enyhülés kezdődik, ennek hatására kissé erősödhet majd a ködhajlam és péntektől már több lesz felettünk a felhő. A hétvégére jelentős enyhülés látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tél, időjárás