Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése decemberre.
A modell összességében átlagos hőmérsékletű idővel, a délnyugati megyékre valamivel átlag feletti csapadékkal számol.

A november végi viszonylag hideg időt okozó északkelet-európai anticiklon a következőkben gyengül, hideg levegőjével visszahúzódik a kontinensről, így megszűnhet felettünk az eddigi keleti áramlás, amely a szibériai eredetű hideg levegőt szállította fölénk.

Ezzel egy időben Európa északi területei felett ciklonok alakulnak ki, melyek áramlási rendszerébe hazánk is bele fog tartozni.

A Kárpát-medence felett északnyugati irányítás alakul ki, amely a hónap első dekádjában meghatározhatja majd időjárásunkat. Erre az áramlásra jellemző, hogy nem túl hideg, grönlandi eredetű levegőt szállít a kontinens belseje fölé, ami mozgalmasabb, gyakoribb frontátvonulásokkal járó, szeles, időnként záporokkal, esetleg hózáporokkal tarkított időt okozhat nálunk.

Mivel ezek a fajta áramlások főleg a magasban okoznak jelentősebb lehűlést, ezért 2 méteres magasságban maradhat az átlagos, illetve annál néhány fokkal enyhébb idő.

December második felének időjárása egyelőre igen bizonytalan, de az északnyugati irányítás leépülése után, akár erőteljesebb hideg leszakadás, valamint újabb anticiklon ( a november végihez hasonló idő ) megerősödése is elképzelhető, amely már meghatározhatja az ünnepek időjárását.

Összefoglalva tehát, az eddigi szürke, egyhangú, eseménytelen időt, egy mozgalmasabb, szelesebb, záporokkal, esetleg hózáporokkal, de közben napos időszakokkal is tarkított időjárás válthatja fel. Igazi téli időszak, tartós fagy, jelentős hóréteg kialakulásának előjelei egyelőre nem látszanak.

1. Ábra: hőmérsékleti anomália előrejelzés decemberre. A CFS modell átlagos anomáliát vár a Kárpát-medencére.

2. Ábra: csapadék anomális előrejelzés decemberre. A CFS modell nagyjából átlagos, de a Kárpát-medence déli, délnyugati területeire, az átlagosnál kicsivel több csapadékkal számol.

3. Ábra: átrendeződés figyelhető meg Európa időjárásában. Az óceáni anticiklon ( A ) és az északi ciklon ( C ) közös áramlási rendszerében, felettünk északnyugati áramlás alakul ki, amellyel mozgalmasabb, hidegfrontos idő veszi kezdetét.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű. Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén természetesen azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, havazás, tél, , időjárás