Vasárnap délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánkat. A ciklon előoldalán meleg, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig hideg levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk fog keveredni egymással, ennek hatására szerdáig csapadékos időjárásra kell számítani.

A mostani számítások szerint, a csapadék zöme hétfőn és kedden várható, összességében akár 20-30 mm csapadék is hullhat megyénkben.

Valószínű, hogy megyénk eleinte még a ciklon előoldalán (meleg oldal) fog elhelyezkedni, ezért a csapadék nagy része esőben eshet le. Keddtől a magasban már hidegebb levegő érkezik fölénk, így az addigi eső egyre nagyobb területen mehet át havas esőbe, havazásba, de ezzel együtt a lehulló csapadék mennyisége is csökken, ezért egyelőre kicsi a valószínűsége annak, hogy térségünkben összefüggő, megmaradó hó alakuljon ki.

Szerdától gyengül a ciklon csapadékzónája,  egyre kevesebb helyen várható eső, havas eső, hó.

1. Ábra: a jövőhét hétfőtől  egy mediterrán ciklon (C) áramlási rendszerébe fogunk tartozni.

2. Ábra: a hétfő déli órákra már egy kiterjedt intenzív csapadékzóna lesz felettünk.

3. Ábra: az intenzív csapadékhulláskor viszonylag enyhe idő valószínű, a modell 0,+4 fok közötti hőmérsékleteket vár a hétfő déli órákra. Kedden már 1-2 fokkal hidegebb lehet.

4. Ábra: a hétfőtől szerda éjfélig tartó időszakban, összességében akár 20-30 mm csapadék is lehullhat megyénkben. A csapadék zöme esőben hullhat le.

Megjegyzés: a mediterrán ciklon kiszámíthatatlansága miatt, az előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb. Az előrejelzésben bekövetkező jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, havas, , időjárás, csapadék, eső