Az alsó légrétegekben megülepedett hideg, nyirkos, egyre szennyezettebb levegőt csak egy erőteljesebb front tudná kisöpörni a Kárpát-medencéből, erre azonban a hétvégéig nem számíthatunk. A következő napokban is folytatódik az eseménytelen, többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet, rövidebb-hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak majd. Kedd hajnalban egy kisebb csapadékzóna közelít meg minket északi irányból, ekkor átmenetileg előfordulhat kisebb eső, szitálás, de jelentős mennyiségű csapadék kizárt.

Minimális lesz a napi hőingás, az éjszakai órákban általában 1-3 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, azonban a derült helyeken fagy várható. A délutáni órákra 4-5 fokig melegszik a levegő, de a gyengén felhős, naposabb tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb lesz, míg a tartósan ködös tájakon néhány fokkal hidegebb.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délutáni órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek. A késő esti órákra 2-5 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, szitálás. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derültebb helyeken gyenge fagy is lehet. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek.

null

Szerda: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban 1-2 órás napsütés is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,+1 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a gyengén felhős, naposabb tájakon lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a hasonló idő, a hétvégén átmeneti kisebb enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, ősz, időjárás