Egy ciklon hátoldali áramlásában száraz, kissé hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására az eddigiekhez képest mérséklődik a nappali felmelegedés és erősödik az éjszakai lehűlés, az ilyenkor szokásosnak megfelelő időjárás alakul ki.

Pénteken még lehetnek hosszabb napos időszakok is, majd szombattól már kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, emiatt erősödik a ködhajlam.

A hétvégén többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban ekkor sem lehet kizárni rövid napos időszakokat.

A hőmérsékletek a felhőzet és a köd függvényében alakulhatnak majd. A gyengén felhős, időnként napos tájakon 7-8 fok körül alakulnak a délutáni hőmérsékletek, míg az egész nap felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 5 foknál. A derült éjszakákon többfelé fordulhat elő gyenge fagy, de a felhős területeken gyengén pozitív hőmérsékletek várhatók.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok körül alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Szombat: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban napos időszakok is előfordulhatnak. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derült tájakon gyenge fagy várható, illetve többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órákra 5-8 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a felhős, ködös tájakon lesznek.

Vasárnap: általában felhős, párás, néhol ködös idő várható, de helyenként 1-2 órás napsütés is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derült tájakon gyenge fagy várható. A délutáni órákra 5-8 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a hasonló idő, hétfőn átmeneti szitálással, kisebb esővel, majd a hét második felében jelentős felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, hűvös, felhő, köd, ősz, időjárás