Egy nyugati ciklon előoldalán tartós déli áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amely a továbbiakban is biztosítja az átlagosnál enyhébb időt. A fölénk érkező levegő többnyire nedves, ezért általában sok lesz a felhő felettünk, csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet és süthet ki átmenetileg a nap.

A vasárnaptól szerda reggelig tartós időszakban, többfelé és több alakalommal kell számítani esőkre, záporokra, összességében akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombaton többnyire felhős, de még száraz idő várható, majd vasárnap délnyugat felől egy csapadékzóna éri el megyénket. A reggeli óráktól többfelé kell számítani esőre, záporra, majd a délutáni óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. 

Hétfőn is folytatódik az alapvetően felhős idő, de néhol kevés napsütés is előfordulhat. A nap második felében újabb csapadékzóna érheti el térségünket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: változóan felhős idő várható néhány órás napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulnak majd. Néhol előfordulhat szitálás, jelentéktelen eső. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A késő esti órákra 9-11 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, de néhol felszakadozhat a felhőzet, rövid időre esetleg a nap is kisüthet. Eleinte elszórtan, majd a délutáni óráktól többfelé kell számítani esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a változékony, enyhe idő, majd a hét második felében szárazabb, kissé hidegebb levegő szivárog fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés és erősödik az éjszakai lehűlés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás