A Kárpát-medence felett déli az áramlás, amellyel folyamatosan enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ugyanakkor időnként kisebb-nagyobb csapadékzónák is megközelítik térségünket. Ennek hatására a következő napokban folytatódik az enyhe, változékony idő.

Pénteken és szombaton nem várható számottevő csapadék, de többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet.
A napos, valamint a felhős és ködös tájak térben és időben is váltakozhatnak egymással.

Vasárnap délnyugat felől egy csapadékzóna éri el megyénket, erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé lehet kisebb eső, zápor, de nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. A mostani számítások szerint, a délutáni órákban már csökken a csapadékhajlam, átmenetileg a felhőzet is felszakadozhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban 1-2 órás napsütés is előfordulhat. Néhol jelentéktelen zápor, szitálás is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek. Késő estére 8-12 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, de helyenként elvékonyodhat a felhőzet, 1-2 órára a nap is kisüthet. Néhol előfordulhat jelentéktelen eső, szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: erősen felhős, borult idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövőhét szerdáig, több csapadékzóna is áthalad felettünk, ezért többfelé és több alkalommal kell számítani esőre, záporra, néhol akár jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. A következő egy hétben is folytatódik az átlagosnál enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás