Az elvonult gyenge csapadékzóna mögött, ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ezért egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet.

Hétfőtől már egy ciklon előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence. Dél felől meleg léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására erősödik a nappali felmelegedés, hétfőn és kedden már 18-20 fok közötti maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd. A reggeli pára és ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, néhol azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd.

Ezeken a tájakon 15 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.
A napos, valamint a felhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: eleinte felhős idő várható, majd napközben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, néhol azonban tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő, de a felhős tájakon ennél hűvösebb lesz.

null

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, néhol azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő, de a felhős tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik az átlagosnál melegebb idő. A hét második felétől ismét nő a csapadékhajlam, különösen csütörtökön lehet számítani többfelé esőre, záporra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, november, időjárás