A Kárpát-medencétől északkeletre egy anticiklon épült fel, a következő napokban ez a képződmény alakítja időjárásunkat. A anticiklon áramlási rendszerében hűvös, száraz léghullámok érkeznek fölénk, ezért marad az eseménytelen, csapadékmentes, késő őszi idő. A hajnali ködök feloszlása után általában változóan felhős az idő, több-kevesebb napsütés is előfordul, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak.

A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. Éjszaka a derült helyeken gyenge fagy várható, máshol kevéssel 0 fok felett alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, míg napközben a naposabb tájakon kevéssel 10 fok fölé is melegedhet a levegő, a felhős, ködös tájakon azonban nem lesz több 7-8 foknál.

Előfordulhatnak olyan helyek is,ahol a köd csak lassan oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből  ködfelhőzet képződik, amely akár tartósan is megmaradhat.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a reggeli ködök feloszlása után változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A késő esti órákra 5-8 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban néhány órás napsütés is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a csendes, késő őszi idő, a jelentős változást okozó frontok messze elkerülik a Kárpát-medencét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, előrejelzés, időjárás