A következő két napban egy mediterrán ciklon alakítja megyénk időjárását.
A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán hideg levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta a következő 48 órában felettünk fog keveredni egymással, ami csapadékos, szeles időt eredményez.
Csütörtökön eleinte még lehetnek csapadékmentes időszakok, majd a déli óráktól megérkezik a ciklon csapadékzónája és egyre többfelé ered el az eső.

A péntek estig tartó időszakban összességében jelentős, akár újabb 20-40 mm csapadék is hullhat. A csapadék érkezésével megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely csak péntek estétől mérséklődhet majd jelentősen. Hűvös idő várható, a délutáni órákra általában 8-10 fokig melegszik a levegő, de pénteken néhány fokkal ennél is hidegebb lehet.

Szombatra már eltávolodik a ciklon térségünkből, azonban visszamaradt felhőzete csak nagyon lassan szakadozik majd, így többnyire felhős idő várható, mérsékelt nappali felmelegedéssel.

Vasárnaptól már egyre többfelé süt ki a nap, azonban erősödik az éjszakai lehűlés, többfelé valószínű gyenge fagy.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte még lehetnek csapadékmentes időszakok, majd a déli óráktól egyre többfelé kezdődik esőzés. Az éjféli órákig többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul, a késő esti órákra sem változik.

Péntek: többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. helyenként jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. Az esti óráktól várhatóan csökken majd a csapadékhajlam. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: változóan, időnként erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-4 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már szárazabb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés, azonban erősödik az éjszakai lehűlés, egyre többfelé valószínű gyenge fagy, napközben pedig többnyire 10-12 fokig melegszik a levegő. A jövőhét elején is folytatódhat a hasonló idő, de erősödhet a ködhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vihar, ünnep, eső, hideg, szél, front, időjárás