A következő napok időjárását előbb egy erős hidegfront, majd csütörtöktől egy közelünkben kialakuló mediterrán ciklon fogja meghatározni. Szerdától a ciklon hátoldalán erős hidegbetörés várható, a mostanihoz képest 10-15 fokkal hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő érkezik fölénk.

Kedd éjjel, szerda hajnalban beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte egy-egy zivatar. A Dunántúl felett egy délnyugat-északkeleti tengely mentén, beleértve Somogy megyét is, intenzív csapadékhullás valószínű. Ezeken a területeken, a szerda déli órákig akár 20-40 mm eső is lehullhat. A csapadék érkezésével egyre többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, helyenként 80-100 km/h erősségű széllökéseket is mérhetünk majd. Szerda délutántól valószínűleg csökken majd a csapadékhajlam, átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet is. A hőmérsékletek nem sokat emelkednek a reggelihez képest, napközben általában 10-11 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön eleinte még szakadozottabb felhőzet lesz felettünk, majd napközben az érkező mediterrán ciklon hatására beborul az ég és egyre többfelé kezdődik esőzés. Az északnyugati szél továbbra is erős, időnként viharos marad. Pénteken tovább folytatódik a csapadékos, szeles, az átlagosnál hidegebb idő. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete mindössze 6-9 fok között alakulhat majd.

A csapadék mennyiségében és területi eloszlásában még van némi bizonytalanság, de a mostani számítások szerint, a szerdától péntek estig tartó időszakban, összességében akár 30-60 mm csapadék is hullhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de csak elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Az esti óráktól azonban már vastagabb felhők érkeznek fölénk, egyre többfelé eredhet el az eső, zápor eső. Napközben megélénkül a délnyugati szél. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 15-17 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: erősen felhős, borult idő várható, sokfelé kiadós esővel, záporral, eleinte egy-egy zivatarral. A délutáni óráktól csökkenhet a csapadékhajlam, átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet is. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még lehetnek esőmentes időszakok, néhol a felhőzet is felszakadozhat, majd a déli óráktól beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombatra már elvonul a ciklon csapadékzónája, egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet, azonban továbbra is hűvös marad az idő. Vasárnap hajnalban a derült tájakon többfelé lehet gyenge fagy, míg napközben 10-12 fokig melegszik a levegő. Néhol az éjjel képződött köd tartósan megmaradhat, ezeken a tájakon 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

null

1. Ábra: szerda hajnalban egy délnyugat-északkeleti tengely mentén intenzív csapadékhullás várható.

null

2. Ábra: szélerősség előrejelzés szerda hajnalra. A csapadék érkezésével együtt viharossá fokozódik a szél. A modell szerint Somogy megyében várható a legerősebb légmozgás. Főleg a Balaton térségében, akár 100 km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, szalinay, ősz, időjárás