Nincs változás Európa időjárásában. A Brit-szigetek felett egy hatalmas ciklon örvénylik, amelynek áramlási rendszerébe a Kárpát-medence is beletartozik.

A ciklon előoldali áramlásában, dél felől afrikai eredetű, meleg levegő érkezik fölénk. A meleg levegőnek bőven van utánpótlása, ezért a következő napokban is folytatódik az átlagosnál jóval melegebb, nyárias idő. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz, így az esetleges hajnali ködfoltoktól eltekintve más csapadékforma nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok körül alakul. Késő estére 16-18 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A déli, délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, helyenként ködfoltok képződhetnek. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a felhőzet. A déli, délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik az eseménytelen, meleg idő, majd a későbbiekben a nyugati frontok felhőzete már megközelíthetik hazánkat is, de jelentős időjárás változás egyelőre nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, szalinay, időjárás