Egy nyugati ciklon előoldalán délire fordul az áramlás felettünk, amellyel több hullámban afrikai eredetű, meleg levegő érkezik fölénk. Ez a levegőfajta meglehetősen száraz, ezért a következő napokban a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol lehetnek átmeneti felhősebb, ködösebb időszakok.

A beáramló meleg levegő hatására tovább erősödik a nappali felmelegedés, pénteken már megjelenhetnek a 24-26 fok közötti csúcshőmérsékletek, de a megye északi tájain, a Balaton térségében ennél pár fokkal hűvösebb lehet majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul, a tartósan felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 13-16 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak néhol lehetnek átmeneti felhős, illetve ködös időszakok. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: többnyire napos idő várható, csak néhol lehetnek gyengén felhős időszakok. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a megye déli tájain lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a száraz, meleg idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szepteber, október, időjárás