A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja. A reggeli pára és ködfoltok feloszlása után többnyire napos az idő, csak néhol lehetnek tartósan felhős, ködös időszakok. Hétfőn és kedden még marad a mérsékelten meleg idő, 17-20 fok közötti délutáni hőmérsékletekkel, majd szerdától változás kezdődik időjárásunkban. Egy nyugati ciklon előoldalán felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel több hullámban meleg levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, szerdán már többfelé mérhetünk 21-23 fok közötti maximum hőmérsékleteket.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 17-20 fok között alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok körül alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósabban felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben fokozatos felmelegedés várható, a hét második felétől már megjelenhetnek a 25 fok körüli csúcshőmérsékletek is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kellemes, nap, ősz, köd, csapadék, időjárás