Csütörtökön és pénteken átmenetileg kissé nedvesebb, labilis levegő alakítja időjárásunkat. A gyakran erősen felhős ég mellett csak kevés napsütés valószínű. Szórványosan fordulhatnak elő kisebb esők, főleg a délutáni órákban záporok. Csütörtök délután átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, többfelé elvékonyodhat a felhőzet, majd péntekre ismét nedvesebb levegő érkezik, több lesz felettünk a felhő. A délutáni órák hőmérséklete általában 17-20 fok között alakul, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban lesznek.

Szombaton már szárazabb levegő érkezik fölénk, hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet, kisebb zápor már csak helyenként fordulhat elő.
A hajnali óráktól ismét erősödik a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte erősen felhős idő várható, szórványos kisebb esőkkel, majd napközben elvékonyodik felszakadozik a felhőzet, de elszórt záporok délután is előfordulhatnak. A keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek. Késő estére 13-15 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: változóan, időnként erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral. A keleti, északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákban többfelé képződhet köd, amely a délelőtt folyamán feloszlik. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok körül alakul. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon és időszakokban lesznek.

null

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat átmeneti kisebb zápor. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalban többfelé képződhet köd, amely a délelőtti órákban feloszlik. A reggeli órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől ismét anticiklonális hatások érvényesülnek a közelünkben. Csendes idő köszönt be, csapadék már csak elvétve alakulhat ki, ezzel együtt erősödik a ködhajlam. A jövőhét közepétől kisebb melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, 2014, időjárás, sport