Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése október hónapra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű, ugyanakkor az előző hónapokkal ellentétben, az átlagosnál kissé szárazabb időjárással számol.

A hónap nagy részében többnyire magasnyomású, anticiklonális hatások érvényesülhetnek a Kárpát-medencében, azaz a száraz, leszálló légmozgások hatására napos, száraz, az éjszakai órákban egyre inkább ködös, vénasszonyok nyara jellegű időjárás alakulhat ki hosszú távon is.
A jelentős változásokat okozó ciklonok, illetve légköri frontok többnyire a kontinens nyugati és északi részén vonulhatnak, ezek csak érintőlegesen szólhatnak majd bele időjárásunkba.

Markáns lehűlési folyamat egyelőre nem látszik a hónapban, sőt, október második hetében egy kialakuló brit ciklon előoldalán, akár fel is erősödhet felettünk a déli áramlás, amellyel az eddigieknél is melegebb levegő érkezhet fölénk.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a jelenlegi modellszámítások alapján készült, amely a későbbiekben még módosulhat. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre. A modell a Kárpát-medence környékére többnyire 0 fokos, vagy enyhén pozitív anomáliát számol. Ezt azt jelenti, hogy a hónap összességében átlagos, vagy esetleg az átlagosnál kissé magasabb hőmérsékletű lehet.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre. A modell a Kárpát-medence környékére enyhén negatív csapadék anomáliát vár, tehát a hónap kissé szárazabb lehet majd az átlagosnál.

null

3. Ábra: az ECMWF modell nyomási előrejelzése október 11.- re. Látható, hogy a változékony időjárást okozó frontok és ciklonok Európa északnyugati és északi részén helyezkednek el. ( T )
Európa nagy részén, így a Kárpát-medence térségében is anticiklonális hatások érvényesülnek. ( H ) Nagy területen alakul ki csendes, eseménytelen időjárás.

null

4. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti előrejelzése október 11.-re.
A brit ciklon ( T ) előoldalán, felettünk déli, délnyugati áramlás alakulhat ki, amellyel az eddigieknél melegebb levegő érkezik hozzánk. ( fekete nyíl )
Az ábrán a narancs szín a meleg levegő térhódítását jelzi a magasban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, szalinay, október, időjárás