A nap első felében még egy gyenge front felhőzete alakítja megyénk időjárását. Többnyire erősen felhős idő várható, de csak néhol alakulhat ki átmeneti jelentéktelen csapadék. A déli óráktól kezdve megkezdődik a szárazabb levegő beáramlása, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet, a délutáni órákban már hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek.

Vasárnaptól egyre inkább egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, napos, száraz, eseménytelen időszak veszi kezdetét. A magasban történő melegedés hatására, a hajnali órákban egyre többfelé képződik köd, amely a délelőttök folyamán feloszlik. Napközben többnyire változóan felhős, napos idő várható, eleinte 20 fok körüli, majd a későbbiekben 21-23 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte még erősen felhős idő várható, néhol kisebb esővel, záporral, majd a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul, a magasabb értékek a napos tájakon lesznek. Késő estére 12-14 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákban többfelé képződhet köd, amely a délelőtt folyamán feloszlik. A reggeli órák hőmérséklete 6-9 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalban többfelé képződhet köd, amely a délelőtti órákban feloszlik. A reggeli órák hőmérséklete 6-9 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a csendes, viszonylag kellemes őszi idő. Csütörtökön átmenetileg kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, kevés csapadék is előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szepteber, szombat, időjárás