Északnyugati áramlással, több hullámban hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A hideg első hulláma ma hajnalban már elérte térségünket is.

A front átmeneti csapadékkal jár, azonban a déli óráktól már szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért megszűnik az eső és megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

Napközben nem sokat emelkedik a hőmérséklet a reggelihez képest, a délutáni órákban mindössze 17-19 fok közötti maximumokat mérhetünk majd.

Az alábbi radarképen az érkező hidegfront csapadékzónája látható, amely a reggeli órákban elérte a Balaton térségét. A csapadékgóc É-D -i mozgású, ezért a következőkben áthalad a megye délebbi területei felett is. A zóna mögött már szárazabb levegő érkezik fölénk, ezzel együtt megerősödik a szél is.

Kedden tovább folytatódik a hidegfronti hatás, újabb adag hideg levegő ér el minket. Napközben felhőátvonulásos, erősen szeles idő várható, futó záporokkal és kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szerdára nyugalomba jut a hidegfront, jelentősen mérséklődik a szél, éppen ezért hajnalban igen mélyre süllyed a hőmérő higanyszála. Nagy területen mérhetünk majd 3-5 fok közötti minimum hőmérsékleteket, a szélcsendes helyeken pedig megjelenhet a talaj menti fagy is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte erősen felhős idő várható, esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet, már csak futó záporok fordulhatnak elő. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 12-14 fokig hűl a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, napos időszakok is lehetnek. Szórványosan kell számítani futó záporokra. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, néhol talaj menti fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét közepére nyugalomba jut a hideg levegő, ekkor várható a lehűlés mélypontja. A hétvégén lassú melegedés kezdődik, a délutáni órákban már elérhetjük a 20 fokot is, de az éjszakák még hűvösek lesznek. Szárazabb időszak kezdődik időjárásunkban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, hideg, lehűl, időjárás, eső, csapadék, front