A közeledő hidegfront előterében ma még meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A napos időszakok mellett időnként erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és főleg az esti órákban alakulhatnak ki szórványos záporok, zivatarok. Kellemes, meleg idő várható, 25 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekkel.

A hétfő hajnali, reggeli órákban markáns hidegfront éri el hazánkat. Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar, néhol felhőszakadás. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. A délutáni órákra már átvonulhat felettünk a front csapadékzónája, felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések a Balaton térségében lehetnek, ezért a part menti területeket ismét eláraszthatja majd a víz.

Napközben nem sokat emelkedik a hőmérséklet, a délutáni órákban általában 17-19 fok közötti maximumokat mérhetünk majd.

Kedden folytatódik a hidegfronti hatás, újabb adag hideg levegő ér el minket. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan alakulhatnak ki futó záporok. Az északnyugati szél továbbra is erős, időnként viharos marad. A délutáni órákra mindössze 15-18 fokig melegszik a levegő, de az erős légmozgás miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg az esti óráktól valószínű zápor, zivatar. Az eleinte délnyugati, majd később északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25 fok körül alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Hétfő: eleinte erősen megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. A délutáni órákban már felszakadozhat a felhőzet, futó záporok azonban továbbra is kialakulhatnak. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: Változóan felhős idő várható. A gyorsan vonuló felhőkből szórványosan kell számítani futó záporokra. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegedhet a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felére nyugalomba jut a hidegfront, szárazabb, naposabb idő valószínű. Az éjszakák hidegek lesznek és többnyire napközben is 20 fok alatt marad a hőmérséklet. A hét vége felé kisebb melegedés kezdődhet.

Ábra: 09.22. 9h. A nagy felbontású modell  a holnap érkező csapadékzóna helyzetét ábrázolja.  A hidegfront csapadékzónája holnap délelőtt már áthaladhat megyénk felett. A legtovább a megye déli tájain eshet az eső.
Ábra: 09.22. 9h. A nagy felbontású modell  a holnap érkező csapadékzóna helyzetét ábrázolja.  A hidegfront csapadékzónája holnap délelőtt már áthaladhat megyénk felett. A legtovább a megye déli tájain eshet az eső.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás