A jövőhét elején az idei ősz első "komolyabb" hideg betörése körvonalazódik. Természetesen a hideg elárasztás még korántsem jár télies idővel, azonban a hőmérsékletek az eddigiekhez képest 6-8 fokkal visszaeshetnek és a hidegfront nyugalomba jutásával már megjelenhetnek az 5 fok alatti hajnali minimum hőmérsékletek, helyenként a talaj menti fagyok is.

Az újabb változást egy az Atlanti-óceánon kialakuló blokkoló anticiklonnak köszönhetjük majd, amely elzárja a meleg levegő útját Európa felé.
Ezzel egy időben a kontinens északkeleti részén kialakul egy ciklon, amelynek áramlási rendszerében Közép-Európa felett északi áramlás alakul ki.

A messze északon felgyülemlett sarkvidéki eredetű hideg levegő megindul majd a déli szélességek felé, érintve ezzel a Kárpát-medencét is.
Hétfőn egy hidegfront éri el hazánkat, átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor.

A délutáni órákban már várhatóan szárazabb levegő érkezik fölénk, megkezdődik a hideg levegő beáramlása a magasban, ezért többfelé felszakadozhat a felhőzet.

Kedd hajnalra már erősen lehűl a levegő, megjelenhetnek az 5-8 fok közötti minimum hőmérsékletek. Napközben erősen szeles, hűvös idő várható, 15-18 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Szerda hajnalra nyugalomban jut felettünk a hidegfront, ennek hatásáratovább erősödik az éjszakai lehűlés. A derült, szélcsendes, fagyzugos tájakon már megjelenhetnek az első talaj menti fagyok is.

A mostani számítások szerint a hideg periódus nem lesz hosszú életű. A hét második felében leépülhet a blokkoló anticiklon, megszűnik a hideg levegő utánpótlása, ezzel egy időben pedig ismét délire fordulhat felettünk az áramlás. Csütörtöktől, péntektől már visszatérhetnek a 20-25 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletek. Október elején újabb jelentős lehűlés érkezhet.

null

1. Ábra: az ábra a kialakuló blokking helyzetet vázolja. Az óceánon kialakuló hatalmas anticiklon ( H ) és az Európa északkeleti részén elhelyezkedő ciklon ( T ) áramlási rendszerében felettünk északi áramlás alakul ki.

null

2. Ábra: szeptember 23. : tőlünk nem is olyan messze északkeletre már megjelenik a magasban a -4 fokos izoterma is. A hideg levegőből hazánk fölé is szivárog majd.

null

3. Ábra: szeptember 27. : a blokking helyzet felszámolódik, a hideg levegő visszahúzódik észak, északkelet felé, ezzel egy időben dél felől ismét terjeszkedik a meleg levegő. A Kárpát-medencében is felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, 2014, szalinay, ősz, időjárás