Keleti, északkeleti áramlással továbbra is viszonylag meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

Ma eleinte még nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat, sok lesz a felhő és elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Délutántól már valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, elvékonyodhat a felhőzet, helyenként rövid időszakokra előbukkanhat a nap, de ekkor sem lehet kizárni átmeneti kisebb záporok, esetleg gyenge zivatarok kialakulását. A hőmérsékletek a felhőborítottság függvényében alakulnak. A tartósan felhős, záporos tájakon 20-22 fonál nem lesz melegebb, azonban a gyengén felhős területeken 24-25 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.
 
Hétfőn és kedden szárazabb, melegebb levegő lesz felettünk, ezért valamivel több lesz már a napsütés és csak kevés helyen lehet futó zápor. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.
 
A következő három nap időjárása Somogy megyében: 
 
Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is előfordulhat. Elszórtan várható kisebb eső, zápor, esetleg gyenge zivatar. A keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok körül alakul, de helyenként ennél hűvösebb is lehet. A késő esti órákra 17-19 fokig hűl a levegő.
 
Hétfő: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol lehet kisebb csapadék. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.
 
 
Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol előfordulhat kisebb zápor, esetleg zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.
 
Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől újabb nedves léghullámok érkeznek fölénk, nő a csapadékhajlam és 1-2 fokot visszaeshet a nappali hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás