A Kárpát-medence felett továbbra is keleti, északkeleti az áramlás, amellyel meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk.

A hajnali óráktól ismét nedvesebb levegő érkezett fölénk, ezért szombaton többnyire felhős időre számíthatunk, csak helyenként süthet ki rövid időszakokra a nap. Napközben szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra, a délutáni órákban esetleg gyenge zivatarra. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul, de a magasabb értékeket csak a naposabb tájakon mérhetjük majd.

Vasárnap kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, valamivel több napsütés valószínű, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből azonban továbbra is előfordulhatnak elszórt záporok, zivatarok. Kissé melegszik a levegő, a délutáni  órákban 24-26 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Hétfőn folytatódik a meleg, változékony idő. A napos időszakok mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Nyárias idő valószínű, 25-27 fok közötti maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire felhős idő várható, de időnként elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre kisüthet a nap. Szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar. A keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan kell számítani záporra, zivatarra. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódik a meleg, kissé csapadékos idő, szinte mindennap előfordulhat zápor, zivatar. A hét második felében szárazabb, hűvösebb levegő érkezik fölénk.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás