Megérkezett a hosszútávú CFS modell anomália előrejelzése szeptember hónapra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű időt vár, átlagos, illetve valamivel átlag feletti csapadékhozamokkal.

A CFS modell hőmérsékleti anomália térképén (1. ábra) látszik, hogy Európa északi részén még mindig pozitív anomália várható, azaz ezeken a területeken folytatódhat az átlagosnál valamivel enyhébb idő. Ezzel szemben délen, a mediterrán térségben tartja magát továbbra is a negatív anomália, az átlagosnál hűvösebb idő. Ez utóbbi területeken továbbra is az alacsony nyomás, azaz a csapadékos jelleg, míg a kontinens északi részén a szárazabb, anticiklonális jelleg uralkodhat.

A Kárpát-medence, ahogy eddig is jellemző volt, a két terület határán, ütközőzónájában fekszik.

Ezek a nyomás eloszlások, illetve az ennek következtében kialakuló időjárási helyzet arra enged következtetni, hogy térségünkben folytatódhat a nyáron megkezdődött tendencia, azaz rövidebb, száraz, meleg periódusok váltakozhatnak majd hűvösebb, csapadékosabb időszakokkal.
A hónap eleje ismét jelentős változással kezdődik, egy hidegfront okoz néhány napos jelentős lehűlést és csapadékot. A front és csapadékzónájának távozása után újabb melegedés kezdődik, azonban nem szárad ki a légkör, záporok, esetleg zivatarok ezek után is előfordulhatnak majd.

A szeptember 10. utáni időszakban kétféle forgatókönyv szerint alakulhat az időjárás menete. Folytatódhat a hosszú hetek óta tartó tendencia, a felmelegedésekkel, lehűlésekkel tarkított szélsőségektől mentes időjárás.
Néhány modell azonban felveti egy Brit-szigetek környékén felépülő anticiklon lehetőségét. Ebben az esetben úgynevezett blokking helyzet alakulhat ki. A brit anticiklon blokkolná a meleg levegő útját felénk és ezzel egy időben északira, északkeletire fordulhat az áramlás felettünk, amellyel az átlagosnál már jóval hidegebb levegő érkezhet fölénk.

Összefoglalva tehát, a hónap időjárása kissé bizonytalan. A hosszútávú modellek szerint összességében átlagos, szélsőséges hőmérsékletektől mentes időjárás valószínű. A hónap közepén akár komolyabb hideg elárasztás is előfordulhat.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre.
A kék szín a negatív anomáliát, azaz az átlagosnál hűvösebb területeket jelzi, míg a narancs szín az átlagosnál kissé melegebb területeket jelöli.


2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre.
A zöldes szín az átlagosnál több csapadékot jelzi.


3. Ábra: az ábrán a Brit-szigetek feletti anticiklon látható. ( H )  Amennyiben kialakul a képződmény, abban az esetben északkeletire fordul az áramlás felettünk.


4. Ábra: hőmérsékleti előrejelzés szeptember 13-ra. Északi, északkeleti áramlással hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét. A zöldes szín a hideg levegő térhódítását jelzi.

Megjegyzés: az előrejelzés a hosszú időtáv miatt meglehetősen bizonytalan, ezért csak jelzés értékű. Az időközben bekövetkező változások esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, zápor, ősz, zivatar, időjárás, eső