Egy ciklon előoldali áramlásában, több hullámban meleg levegő érkezik a Kárpát medence fölé. Ez a levegőfajta egyelőre száraz, ezért főleg szombaton még többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel.

Vasárnap már megközelíti hazánkat egy hidegfront, de ez megyénkre még nem lesz jelentős hatással. A hőmérsékletek nem változnak, azonban erősebb lesz a gomolyfelhő képződés és a délutáni, esti óráktól  már szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Hétfő hajnalra megérkezik a hidegfront, amely várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk és sekély ciklonná alakul. Napközben többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék is hullhat. Az északira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Hűvös, őszi idő várható, 17-19 fok közötti maximum hőmérsékletekkel, de előfordulhatnak helyek, ahol 15 foknál nem lesz melegebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A délies szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok körül alakul. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A változó irányú szél megélénkül, később megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Napközben nem sokat emelkedik a hőmérséklet, általában 17-19 fok között alakul, de néhol még ennél is hűvösebb lehet.

Távolabbi kilátások: az elvonult hidegfront mögött, kedden-szerdán már melegedés kezdődik, azonban az időjárás változékony jellege megmarad. Péntekig szeles, záporokkal tarkított idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, napsütés, zápor, nyár, felmelegedés, front, időjárás