Északnyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat. A front csapadékzónája ma, a hajnali órákban elérte Somogy megyét is. A kiadós esőket okozó zóna a délelőtti órákban várhatóan áthalad felettünk, azonban a délután órákban egy újabb rendszer közelítheti meg térségünket, amelyből szórványosan várhatók majd záporok, zivatarok.

Az esti óráktól már szárazabb, hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, mindenütt felszakadozik a felhőzet, éppen ezért erős lesz az éjszakai lehűlés. Hajnalra általában 8-10 fokig csökken a hőmérséklet, de néhol ennél 1-2 fokkal hidegebb is lehet.

Csütörtökön már napos, száraz idő várható, mérsékelt nappali felmelegedéssel, a délutáni órákban csupán 22-23 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Péntektől ismét délire fordul felettünk az áramlás, kisebb felmelegedés kezdődik. Az éjszaka meglehetősen hideg lesz, azonban a délutáni órákra 23-25 fokig melegedhet a levegő.


Ez, az ALADIN - nagy felbontású modell csapadék előrejelzése ma 18 órára. A modell a késő délutáni órákra egy újabb rendszer érkezését várja megyénkre, szórványosan alakulhatnak ki majd záporok, zivatarok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A délutáni órákban újból erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 13-15 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem várható. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Péntek: napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Enyhülnek az éjszakák és a délutáni órákban helyenként 25 fok fölé is melegedhet a levegő. A jövőhét elején újabb lehűlés és kiadós csapadék valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivartar, lehűl, front, eső, zápor, csapadék, időjárás